Nieuwsbrief J.C. Bloem

…BloemLezing 28 oktober 2016
J.C. Bloem en Collegetour…
niet te rijmen??
In een setting die een beetje aan collegetoer zal doen denken, wordt Bart Slijper, de biograaf van Bloem aan de tand gevoeld over Bloem door de bekende volkskrant columnist Jean Pierre Geelen. Ook vanuit de zaal zullen vragen kunnen worden gesteld aan “hem die alles weet over Bloem”.

Bart Slijper (1963) schreef in de afgelopen jaren een biografie van Bloem onder de titel “Van alle dingen los. Het leven van J.C. Bloem”, verschenen in mei 2007 bij Uitgeverij De Arbeiderpers. Ter gelegenheid van de 50ste sterfdag van Bloem is deze biografie in 2016 herdrukt en in augustus j.l. opnieuw op de markt gebracht, evenals het e-book daarvan.

Omdat het houden van een traditionele lezing best saai zou kunnen worden, hebben wij een vakman en liefhebber van de gedichten van Bloem, Jean-Pierre Geelen, gevraagd een bijdrage te leveren in de vorm van een vraaggesprek en stuurman van de vragen uit de zaal. Jean-Pierre Geelen (1964) is een Nederlands journalist en columnist, die voor het dagblad de Volkskrant werkzaam is. Sinds 1 januari 2016 is Geelen dagelijks columnist in het katern V van die krant. Hij schrijft daarin onder meer over media, kunst en cultuur.

Jaap Dros raakte al in zijn middelbare schooltijd gefascineerd door de gedichten van J.C. Bloem. Zijn bijzondere woordkeus, het ritme en de verzen raakten de jonge Dros meteen in zijn hart. Jaren later besloot hij zijn fascinatie voor het werk van de dichter te vertalen in een bijzonder project. Hij voorzag vijftien gedichten van Bloem van muziek, zonder een woord aan de inhoud te veranderen. Twaalf songs/gedichten verschenen ruim twee jaar geleden op cd, waarbij Dros werd geassisteerd door zijn vrienden Rikus Kloosterhuis (contrabas) , Jan Kühne (saxofoons), Thomas Patijn (viool) en René Smit (drums). Op 28 oktober treedt hij solo op, maar sommigen zeggen dat dat bijna nog mooier klinkt dan met band. U kunt het verschil thuis horen wanneer u zijn cd in de zaal koopt.

Als decor op deze avond zal een dynamisch schilderij van de Alphense kunstenaar Arie van Garderen worden gebruikt. De langzaam in vorm en kleur veranderend portret van de dichter Bloem, waarin de veelkleurigheid en de verschillende facetten van de mens Bloem in beeld worden gebracht. Dus kom naar de…BloemLezing op 28 oktober 2016

De Bloemlezing zal plaatsvinden in de kerk waar Jacques Bloem door zijn ouders ten doop is gehouden n.l. de Oudshoornse Kerk
Plaats: Oudshoornseweg 90, Alphen aan den Rijn
Aanvang: 20.00 uur
Entreeprijs: voorverkoop € 12,50 – aan de zaal € 15,00 – scholieren € 7,50
De online voorverkoop vindt plaats op de website van Billetto Klik hier
De fysieke voorverkoop vindt plaats via de Boekhandels Haasbeek (Julianastraat en Herenhof Alphen aan den Rijn)
Scholieren kunnen ook via de scholen kaarten kopen.

Reacties zijn gesloten.