De bloemenklok van John Bontje

Sinds Boskoper John is gepensioneerd zit hij niet stil. De kennis van bloemen en planten heeft hij opgebouwd door de jaren heen o.a. door zijn werk in een exportbedrijf met bomen en planten.

Hij kwam op het idee nadat hij zich had ingelezen over de bekende Zweedse wetenschapper Carl Linnaeus. Die had toentertijd al door dat er verschillende bloemen op een bepaalde tijd van de dag open gaan. Als je ze in de goede volgorde plaatst ontstaat er een werkende klok waarbij elk uur een andere bloem open gaat.

Nadat John alle berekeningen heeft gemaakt kon hij aan de slag. Zo heeft hij 12 grote plantenbakken gemaakt en deze opgemaakt met bloemen die open gaan om die tijd. De Poolster is de zonnewijzer die de tijd aangeeft. Dat is te zien door middel van de schaduw. Om de klok goed te laten lopen moet de pijl van de zonnewijzer precies op 52 graden staan want Alphen aan den Rijn staat op de 52ste breedtegraad.

Er zijn ruim 50 soorten bloemen  in de vakken verdeeld. In de maanden mei, juni en begin juli is de klok een prachtige bloemenzee.

Het is de moeite waard om na een mooie fietstocht door de polder een kijkje te nemen bij de bloemenklok. John Bontje is daar regelmatig te vinden om alles goed bij te houden.

adres: Tuinvereniging Spoorzicht, Rietveldse pad 2 2408 ZH Alphen aan den Rijn
foto’s: John Bontje

Reacties zijn gesloten.