Jaaroverzicht 2013

Zomerweek Beeldhouwen
Normaal is de zomerweek Beeldhouwen ruim van te voren volgeboekt. Dit jaar waren er maar zeven aanmeldingen. We zijn blij dat de zomerweek toch door gegaan is want Caroline Ruizeveld heeft de cursisten weer zo gemotiveerd dat er weer veel geslaagde beelden gemaakt zijn.
 

 
Kunstmarkt 2013
Het winderige en regenachtige weer was toch wel een flinke spelbreker dit jaar. De organisatoren waren blij dat de standhouders het tot het einde toe hebben volgehouden.
 

Opening door de burgemeester
 

Ingrid Hertog met eigen werk (foto’s Rien de Wit)
 
Nieuws
Boskoop Creatief organiseert samen met scholen unieke fotowedstrijd
 
Boskoop Creatief organiseert in het kader van Boskoop ENT samen met de Boskoopse scholen een fotowedstrijd voor kinderen van 4 tot 18 jaar. De foto’s worden aan het eind van dit jaar voor 50 jaar veilig opgeborgen. De wedstrijd heeft de naam gekregen Boskoop in the Picture. De prijzen zijn leuke geldprijzen voor de winnaars in elke categorie en een tentoonstelling van de winnende foto’s in Boskoopse winkeletalages. (Klik hier en lees verder)

Afscheid Willeke Claus

Zaterdag 27 april, precies 20 jaar na de oprichting van Boskoop Creatief, heeft het bestuur van Boskoop Creatief samen met een groot aantal docenten en een aantal oud-bestuursleden het afscheid gevierd van Willeke Claus. Willeke heeft met medewerking van haar man, Ed Claus, 12,5 jaar lang een groot deel van de bestuurstaken van Boskoop Creatief verricht. Als afscheidscadeau hebben zij een fantastisch mooie bronzen uil gekregen van de stichting. De uil is ontworpen en gemaakt door Annette Sewalt.

  
Onthulling van de ‘Verbeelding’

Vrijdag 26 april, precies 20 jaar na de oprichting van Boskoop Creatief, is het beeld de ‘Verbeelding’ weer teruggeplaatst in het stadsbeeld van Boskoop. Dit kunstwerk is ook al 20 jaar het beeldmerk van Boskoop Creatief. 

In 2005 werd het plein aan de Burgemeester Colijnstraat gerenoveerd en werd het beeld tijdelijk door de gemeente opgeslagen. Dit tijdelijk heeft lang geduurd maar nu, in ons jubileumjaar, is het weer te bewonderen op het net aangelegde stationsplein tegenover het Floragebouw. 

            
De onthulling werd verricht door kunstenaar Bas van Leeuwen en wethouder Gert Dazler.
(foto’s Frank Snijdewint) 

 

 Fotowedstrijd Boskoop ENT
Boskoop Creatief organiseert samen met scholen unieke fotowedstrijd
Boskoop Creatief organiseert in het kader van Boskoop ENT samen met de Boskoopse scholen een fotowedstrijd voor kinderen van 4 tot 18 jaar. De foto’s worden aan het eind van dit jaar voor 50 jaar veilig opgeborgen. De wedstrijd heeft de naam gekregen Boskoop in the Picture. De prijzen zijn leuke geldprijzen voor de winnaars in elke categorie en een tentoonstelling van de winnende foto’s in Boskoopse winkeletalages.
Het doel van de fotowedstrijd is een fotocollectie te vormen van Boskoop en inwoners
anno 2013. De wedstrijd kent vijf categorieën: Mijn wijk/straat, Bedrijvigheid/Feesten,
Mensen, Sport en Natuur.
Aan het eind van 2013, net voor Boskoop fuseert met Alphen aan den Rijn en Rijnwoude wordt de collectie door Boskoop Creatief overgedragen aan de Historische Vereniging Boskoop. De HVB gaat de collectie vervolgens in een stevige koker voor 50 jaren opbergen op een nog nader te bepalen plek in Boskoop. De organisatie denkt daarbij vooral aan het Boomkwekerijmuseum. Een notaris zal gaan waarborgen dat de koker ook daadwerkelijk 50 jaren dicht blijft en op tijd tevoorschijn wordt gehaald. De
kinderen die de foto’s nu insturen zullen in 2064 tussen de 54 en 68 jaar oud zijn.
Om een collectie te vormen die vier jaargetijden beslaat is ervoor gekozen dat de foto’s gemaakt moeten zijn tussen 1 oktober 2012 en 30 september van 2013. Belangrijke voorwaarde is dat de foto’s herkenbaar in Boskoop zijn gemaakt.
Voor elk van de 5 categorieën van Boskoop in the Picture wordt door een deskundige jury één winnaar geselecteerd. De hoofdprijs heeft een waarde van € 50 en in elke categorie worden de 3 beste foto’s op foam geprint en enige tijd in etalages in de Boskoopse winkels geplaatst waar iedereen ze kan bekijken. Met de Ondernemersvereniging Boskoop loopt nog overleg over een vorm van sponsoring.
De achterliggende gedachte van dit project is dat het heel interessant wordt geacht om over 50 jaar te zien hoe de kinderen uit 2013 naar hun woonplaats keken en hoe zij hun omgeving zagen. Na 1 januari 2064 zal de koker met de collectie te voorschijn worden gehaald en door de HVB, of de rechtsopvolgers van deze vereniging, verder worden beheerd.
Tijdsbeeld
Volgens Cees van Vliet, voorzitter van Boskoop Creatief en hoofdredacteur van
Paktijd, het kwartaal magazine van de HVB, zijn dit soort projecten heel waardevol uit historisch oogpunt. “Vooral omdat het gaat om een collectie die een bepaald tijdsbeeld weergeeft, kan het heel interessant en waardevol worden”, aldus Van Vliet, “en bovendien zien kinderen hun omgeving heel anders dan volwassenen. Hoewel de kinderen de foto’s die zij insturen ook zelf kunnen bewaren is het unieke aan dit project dat er één collectie ontstaat uit 2013 die de HVB als één geheel gaat conserveren en bewaren.”
Boskoop Creatief koos voor een fotowedstrijd omdat dit zeer laagdrempelig is en er tot nu toe geen kinderen en scholen waren betrokken bij de Boskoop ENT activiteiten. Ook past een fotowedstrijd in de doelstellingen van Boskoop Creatief. Een bijkomende reden om voor jongeren te kiezen is dat het aannemelijk is dat de overgrote meerderheid in 2064 nog in leven is.
De kinderen die op Boskoopse scholen onderwijs volgen worden over de verdere gang van zaken, de minimale eisen en de manier van insturen geïnformeerd door de scholen. Boskoopse kinderen tussen die 4 en 18 jaar die buiten Boskoop onderwijs volgen kunnen kijken op de website van Boskoop ENT en de gemeentelijke informatiepagina in de Gouwe Koerier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.